Shakespeare, un modern de 400 anys, per Joan Sellent.

Afirmava Shakespeare a Romeu i Julieta:
“Tan tard arriba qui va massa depressa com qui va massa a poc a poc”.

Però, no s’ha escrit i dit ja tot del gran clàssic de la literatura universal?

Dijous vinent, el professor Joan Sellent, profund coneixedor de les lletres angleses,
ens donarà la resposta.

Dijous, dia 2 de març,
a les 18 hores,
a l’Auditori de La Mallola,

Shakespeare, un modern de 400 anys, per Joan Sellent.

SHAKESPEARE, UN MODERN DE 400 ANYS

William Shakespeare era modern a la seva època i ho continua sent quatre segles després. Tendim a pensar que els termes modern i clàssic són antònims, que s’exclouen l’un a l’altre, però potser és Shakespeare qui, més que cap altre clàssic, desmunta aquesta creença i ens demostra que precisament —i en el seu cas molt més que en cap altre— els dos termes poden ser pràcticament sinònims.

Shakespeare era, per damunt de tot, un home de teatre en el sentit més ampli del terme. Actor, dramaturg i membre d’una companyia, la seva producció escènica donava prioritat a aquells recursos que poguessin satisfer els gustos i les expectatives de públic del seu temps; d’altra banda, però, el seu gran talent poètic i la seva enorme capacitat de retratar la condició humana li van donar l’empenta suficient per saltar per sobre de les convencions de l’època i convertir-se en un dels autors més canònics de la literatura universal, més enllà de les fronteres del temps i de l’espai.

En aquesta sessió mirarem d’anar il·lustrant tot això amb unes quantes dades biogràfiques, amb un breu panorama del teatre del seu temps i, sobretot, amb exemples extrets de la seva obra dramàtica i poètica que podran corroborar abastament la vigència i la modernitat d’aquest autor, nascut el 1564, que no deixa de sorprendre’ns per la capacitat que té de connectar amb la visió del món, les inquietuds i les emocions dels humans del segle XXI.

Joan Sellent Arús

Joan Sellent | Foto Ester Roig